måndag 19 september 2011

BLT-Soppa

Jag och Jörgen har fått en ny favorit soppa som slår allt. Den är mättande och med ett gott bröd till blir det en perfekt lunch. Mindre portioner som blir det en perfekt förrätt. Mums det vattnas i munnen.





Ingredienser:
1 kg mogna tomater, gärna plommontomater (halverade)
Flingsalt
2 msk socker
2 msk balsamvinegär
Olivolja
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar, strimlade
Ca 450 g bacon, strimlade
Smör till stekning
1 liter god hönsbuljong
Ca 1 1/4 dl tomatpure
Svartpeppar

Till servering:
1 ask rucola
Färsk hyvlad parmesan

Tillagning:

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg tomaterna med snittytan upp på en plåt/ungsform. Strö lite salt över (inte för mycket , soppan får sälta från baconet). Strö lite socker över, droppa över balsamvinäger och olivolja på. Avsluta med en "dutt" pressad vitlök på varje tomathalva.Ungsbacka tomaterna ca 1 timme.Fräs löken och baconet i smör i en tjockbottnad gryta under tiden. Slå på buljongen och låt sjudamed locket på glänt en timme.Ta ut tomaterna och häll dem (plus spadet i formen) i mixer eller matberedare. Mixa tillsammans med baconbuljongen.Häll tillbaka i grytan, tillsätt tomatpuren hetta upp. Smaka av med ev ytterligare salt,socker peppar.Servera med en näve rucola i varje skål och hyvla över lite parmesan.

Inga kommentarer:

Skriv ut