lördag 17 september 2011

Rosenbröd

Idag har jag bakat Rosenbröd så nu ska jag ta mig en nybakt fralla med lite ost på. Ska bli riktigt mumsigt.



Ingredienser:

50 g smör

2 ½ dl mjölk

25 g jäst

1 tsk salt

1 tsk socker

ca 6 dl vetemjöl (360g)


Pensling:

1 uppvispat ägg


Garnering:

vallmofrö


Gör så här:


1. Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken. Värm till fingervarmt (37 grader). Smula jästen i en degbunke och lös upp den med lite degvätskan. Tillsätt resteresten av degvätskan, salt och socker.

2. Arbeta in det mesta av mjölet och arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsättmer mjöl om degen är kladdig. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk ca 30 minuter.

3. Dela degen i små bitar och och rulla antingen till längder eller rosenbröd. . Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta ca 20 minuter.

4. Sätt ugnen på 250 grader.Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över vallmofrö. Gräddadem mitt i ugnen 5-8 minuter tills de fått fin färg. Låt bröden svalna på plåten.

Inga kommentarer:

Skriv ut