torsdag 22 december 2011

Dill- och brännvinsgravad lax

Ska nu grava min lax med dill och brännvin. Nytt recept som jag ska testa på julafton. Leif Mannerströms recept från hans kokbok.
Dill- och brännvinsgravad lax. Foto: Mannerströms julkokbok / Norstedts förlag

20 portioner

Ingredienser:

  • 400 g benfri laxfilé, gärna av mittbit
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl salt
  • 3 cl brännvin
  • 1 knippe dill
  • 1/2 msk grovkrossad vitpeppar



Till garnering:

  • strimlad gurka
  • hovmästarsås
  • dill

Gör så här:

Dag 1:

Grovhacka dillen. Blanda ihop ingredienserna till gravningen.Gnid in laxen med blandningen och lägg den i en påse eller djup skål och låt stå kallt i ett dygn. Vänd laxen några gånger så att gravningen kommer åt överallt.

Dag 2:

Ta upp laxen och skär loss köttet från skinnet. Torka bort gravningsblandningen med hushållspapper. Skär sedan laxen i kuber, ca 15 g styck. Garnera med strimlad gurka, hovmästarsås och dill.

Inga kommentarer:

Skriv ut