onsdag 31 augusti 2011

Clubsandwich


En klassisk macka som alla gillar. Både matig och lätt att ta med i picknickkorgen ut i skogen eller till havet. Enkelt att bara göra iordning en clubsandwich till mig och min älskling till kvällkvisten eller varför inte till lunch.

Jag använde grillad kyckling för att det skulle gå fortare men vill man använda kycklingfile går det också bra. Peppra och salta då kycklingen och stek den i lite smör ca 6 minuter på varje sida.

Ingredienser:
4 port

1 grillad kyckling
1 pkt bacon 140 g
2 tomater
12 skivor formbröd
2 dl Arla Köket lätt crème fraiche tomat&basilika
sallad (jag använde ruccola)

Gör så här:
Rensa och skär kycklingen i lagom stora bitar. Dela baconskivorna och knaperstek dem. Låt rinna av på hushållspapper.Skiva tomaterna i tunna skivor. Rosta bröden lätt och låt dem svalna. Bred crème fraiche på brödskivorna. Lägg ihop bröden tre och tre med sallad, kyckling, bacon och tomat emellan. Pressa ihop bröden och dela dem på diagonalen till trekanter.

tisdag 30 augusti 2011

Köttfärs piroger

Köttfärspiroger med sambal oelek och persilja.
Igår gjorde jag piroger med köttfärsfyllning. Har precis slängt in en i ugnen. Laga ett lass med piroger och frys in och ta fram när du är sugen på något gott.

Ingredienser:
Pirogdeg:
3 dl mjölk
1 msk neutral olja
25 g jäst (½ paket)
1 tsk salt
6 ½ dl mjöl
1 ägg att pensla med
sesamfrö
Torkad persilja

Fyllning:
400 g nötfärs
1-2 paket bacon
2 msk sambal oelek
1 msk mjöl
1 ägg
250 g keso
smör
salt och peppar övriga kryddor efter din egen smak jag hade i lite kayennpepar , pizzamix, grillkrydda,torkad persilja och paprikapulver.

Gör så här:
Pirogdeg:
1.Värm mjölken till 37 grader.
2. Smula jästen i bunke och häll på mjölken,olja och salt blanda tills jästen lösts upp.
3. Arbeta in mjölet.
4. Arbeta kraftigt till en deg med en köksmaskin.
5. Jäs övertäckt till dubbel storlek i 40 min.
6. Dela degen i 4 bitar.
7. Kavla ut varje bit till runda plattor.
8. Lägg på fyllningen ett par klickar på mitten.
9. Vik över överdelen runt fyllningen och nyp ihop.
10. Jäs 30 min på plåten.
11.Värm under tiden ugnen till 225 grader.
12. Pensla de färdig jästa pirogerna med uppvispat ägg. Strö ev. över lite sesamfrö och persilja.
13. Grädda i 10-15 min tills de har fått en vacker färg.

Fyllning:
1. Fräs nötfärsen i lite smör.
2. Stek baconet
3. Blanda nötfärs,bacon, sambal oelek, mjöl, ägg och smaka av med kryddor.
4. Blanda i keso.
Smaklig måltid!

Testpilot för Kelda Exotic sauses



Jag har anmält mitt intresse till att bli testpilot för Kelda Exotic sauses. Gör du det med på smartsonstestpilot.

Testpilot för frukostpaket



Jag har anmält mitt intresse till att bli testpilot för frukostpaket. Gör du det med på smartsonstestpilot.

onsdag 24 augusti 2011

Bullar med vit choklad och lime



Här kommer receptet på bullarna jag bakade igår. Jag hade inga bullformar hemma så dom blev riktigt stora men fyllningen och bullarna slank ner. Jag åt nog minst 5 st bara så där. Kunde inte låta bli ;)

150g smör
5dl mjölk
1pkt jäst för söta degar
1dl socker
2krm kardemumma, stött
1/2tsk salt
12-15dl vetemjöl
1ägg
pärlsocker

Smula jästen i en bunke eller assistent. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm vätskan fingervarmt (ca 37 grader). Häll vätskan i bunken med jästen och vispa tills jästen löst sig. Tillsätt krademumma, socker och salt. Rör om ordentligt. Arbeta in mjölet lite i taget tills degen är mjuk och smidig men släpper från kanterna på bunken eller assistenten. Låt jäsai ca 3om minuter under bakduk.

Fyllning med vit choklad och lime
200g smör
2dl socker
200g vit choklad
Skal från 3 limefrukter
Saften från 1 limefrukt

Smöret måste vara mjuk, rumstempererat eller lätt micrat innan. Vispa det slätt med elvisp. Hacka chokladen och vispa ner den med sockret. Riv ner limeskal i fyllningen och limesaften.
Dela bulldegen i två delar. Kavla ut den ena delen till en rektangel och bred på hälften av fyllningen. Det är lite knepigt på grund av den hackade chokladen men det behöver inte vara helt perfekt heller. Rulla ihop delen till en rulle och skär ca 2-3cm stora bitar. Lägg dem i formar på en plåt. Låt jäsa i ca 30 minuter under bakduk. Pensla med uppvispat ägg och häll över pärlsocker. Grädda a 225grader i 8-10 minuter. Degen räcker till 40st bullar.

tisdag 23 augusti 2011

Curryäggröra med bacon

Gjorde frukost till min man idag innan han gav sig iväg till jobbet så då blev det äggröra. Så nu har jag gjort mig förtjänt av lite mera vila ;-)



En varm och krämig äggröra landar mjukt i magen inför en dag på jobbet. Så nu ska han väl stå sig fram till lunch. Den har fått smak av curry och serveras på rostat bröd med färsk spenat och knaperstekt bacon.

Ingredienser:
4-6 port
1 pkt bacon ca 140 g
1 gul lök
smör
1 tsk curry
6 ägg
1 dl Kelda mellangrädde
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 skivor rostat bröd
1 påse färsk babyspenat, ca 80 g

Gör så här:
Knaperstek bacon i en torr het panna. Låt rinna av på hushållspapper. Skala och hacka löken. Fräs den i smör i en teflonpanna. Rör i curry. Vispa ihop ägg och grädde. Krydda med salt och peppar. Häll smeten i pannan. Låt äggröran stelna under omrörning på låg värme, tills smeten blivit mjukt krämig. Servera äggröran på rostat bröd med spenat, toppa med bacon.



Recept och bild lånad från arlas hemsida.

måndag 22 augusti 2011

Mojito Cocktail

Har blivit en del drinkar på semestern som avnjutits ute på balkongen med min älskling varma sommar dagar. Här är Cubas nationaldrink mojito.
Ingredienser till Mojito cocktail:

1 cocktail
6 cl rom, mörk eller ljus
1 tsk florsocker
4 cl pressad lime
Några blad färsk mynta
Sodavatten
Så här lagar du Mojito cocktail:

Krossa mynta med socker med ett trubbigt föremål. Tillsätt lime, rom och is. Rör runt och toppa med sodavatten. Garnera med hela myntablad.

fredag 19 augusti 2011

Tacokrydda

Ett måste för den som inte vill äta den färdigblandade kryddmixen från butiken. Det är mycket godare att göra egen.

Ingredienser
2  msk chilipeppar
1 msk lökpulver
1 msk vitlökspulver
1 msk chilipulver
1 msk malen spiskummin
1 msk paprikapulver
1 tsk torkad oregano
1 msk salt
0.5 msk svartpeppar
1 msk socker

1. Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Klart!


















Chunky homemade salsa

Jag ska nu ta en liten promenad ut i mitt kök och förbereda denna salsan till tacosen ikväll.

100 g krossade tomater, vitlök och örter
1 msk rödvinsvinäger
0.5 msk olivolja
0.5 tsk chili spicemix
1 knippe koriander
1 tsk honung
1 krm salt











Mexmiddag

Ikväll tänkte jag göra min berömda tacoröra med varma tacochips och några goda tillbehör. En lite annorlunda köttfärsröra till dina tortillas och chips som blir super god. Den tar lite längre tid att göra än vanlig tacoköttfärs men den blir mycket syrligare än den vanliga tråkiga tacoröran. Ska bli mumsigt ikväll framför TV:n och fredagsmys med min älskling.

Mexmiddag!

Ingredienser:
4 port
400 g köttfärs
1 gul lök
1 msk smör
1 köttbuljontärning
1 tsk soja
1 krm svartpeppar
1/2 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 dl crème fraiche

Tillbehör:
Cocktailtomater, finhackad gullök, strimlad gurka, avocado i bitar, oliver, majs, sallad, salsa sås eller gräddfil, riven ost, taco chips och varma mjuka tortillas

Gör så här:
Skala och hacka löken. Bryn köttfärsen i smör i en stor stekpanna. Tillsätt löken och låt den fräsa med. Smula i bujongtärning. Tillsätt soja och peppar. Rör i vatten, tomatpuré och crème fraiche. Låt såsen koka några minuter. Servera med tillbehören i små skålar.

Smaklig måltid!

torsdag 18 augusti 2011

Lila diskställ

Har köpt ett nytt diskställ på åhlens. Förra året hade dom bara rosa och det tyckte jag hade varit fint men min man ville inte ha rosa diskställ haha. Kan jag förstå, men nu hittade jag ett likadant på åhlens men i lila och då slog jag till må ni tro. Blev verkligen en färgklick i mitt kök som också i övrigt går i lila. Gillar lila, visst är den färgen fin? I LIKE...

Ketchup


Min far är en fantastisk kock så när mamma hade gjort hamburgare och eget hamburgebröd så gjorde min pappa egen hemmagjord ketchup. Åhh gud vad god den var. Så denna måste du prova- och det blir svårt att köpa färdig i butiken i fortsättningen. Vi hade denna till vår italienska korv och champagne igår, passade också perfekt.

Till ca 3 dl:
5 mogna röda tomater
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
½ dl vitvinsvinäger
½ dl tomatpure
½ dl farinsocker
1 msk worcestersås
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Gör så här:
1. Skålla och skala tomaterna.
Skär dem i bitar. Skala och finhacka löken,vitlök. Lägg tomater, lök, vitlök, vinäger, worcestersås, tomatpure, socker,salt och peppar i en kastrull.
2. Koka upp och låt alltsammans sjuda ca 20 min. Mixa ketchupen slät i en matberedare eller mixerstav.
3. Låt ketchupen kallna och förvara den i kylskåp så häller den i flera veckor.

Smaklig måltid!

Min nya matblogg

Jag startar här och nu min nya mat & bak blogg.

Hej! Lite om mig om du är nyfiken i en strut ;-) Och det är du väl? Jag lever med min underbara man. Jag är född -75 är från Småland men bor nu mera i den mysiga stan Göteborg.

Skriv ut