fredag 15 februari 2013

Chicken tikka masala

Alla hjärtans dag igår och här bjuds det på en kärleksmeny ala Indien. Jag har länge velat göra lite indiskt tema och igår tyckte jag det passade med det lite heta när de ska hetta till här hemma i alla krokar och
hörn ;-) Så bjuder till varmrätt på en klassiker som nog de flesta har ätit som har besökt en Indisk restaurang. Servera med ris och naanbröd. Vi serverade rätten med bara naanbröd igår som vi doppade i såsen. Är en delikatess.


4 personer
600 g kycklingfile

Marinad:
2 dl matyoghurt
2 lagerblad
3 tsk spiskummin
1 tsk fänkålsfrön
½ kanelstång (2 cm)
½ chilifrukt
2 msk finhackad färsk ingefära
1 tsk hel kardemumma
2 kryddnejlikor
1 tsk korianderblad

Tikka sås:
1 gul lök
1 klyfta vitlök
2 msk finhackad färsk ingerfära
smör
1 ½ tsk hel spiskummin
1 ½ korianderblad
½ kanelstång (ca 2 cm)
1 tsk fänkålsfrön
4 kryddnejlikor
1 tsk hel kardemumma
1 burk krossade tomater
½ dl cashewnötter
2 tsk strösocker
1 dl vispgrädde
1 ½ dl vatten
2 msk matyoghurt
Basmatiris och naanbröd ( till servering)

Gör så här:
Mixa alla ingredienser till marinaden i en mixer.
Skär kycklingfilerna i vackra tre delar och marinera i blandningen ett dygn i kylen. Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp kycklingen ur marinaden och lägg på en plåt. Strö över ½ tsk salt. Stek i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Skala och finhacka lök, vitlök och ingerfära. Fräs tillsammans med kryddorna i 3 msk smör i en gryta eller stekpanna. Fräs 5 minuter så att smak och doft kommer igång. Tillsätt krossad tomat, cashewnötter och strösocker.
Låt koka ihop 5 minuter. Mixa till en slät sås i en mixer, mixa sedan i grädde och vatten. Krydda med ca 1 tsk salt.
Häll tillbaka i grytan och låt koka upp i 15 minuter under lock. Lägg kycklingen och yoghurt i såsen och låt småkoka ytterligare 20 minuter under lock. Servera med ris och naanbröd.






Inga kommentarer:

Skriv ut