söndag 10 februari 2013

Lax- och skaldjursgryta med körsbärstomater och rotfrukter

Fredagens fredagsmys bestod av en fiskgryta med räkor. Så denna fredag var det fisk och skaldjur som puttrade på spisen istället för den klassiska fredsgstacosen. Kan ju inte äta tacos varje fredag ;-) men denna var ett bra alternativ när det är dags för variation i matlagningen till fredagsmyset.Smarrig gryta som inte går av för hackor. Serverades i  fredags till tvprogrammet på spåret. 

Ett bra vin som passade perfekt till grytan var detta  Valdamor Albariño från Spanien, 72262 från beställningssortimentet.




Ingredienser:
4 moröttter
3 palstenackor
1 fänkål
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar
1 kruka färsk timjan
6 potatisar
2 dl vitt vin
3 dl grädde
800 g laxfile
1 burk kräftstjärtar i lag eller 400 g räkor med skal
200 g körsbärstomater
färsk timjan
salt och peppar

Gör så här:
Skala och skör morötter och palsternackor i lika stora bitar. Strimla fänkålen och löken och finhacka vitlöken. Fräs allt i lite smör i en stor gryta utan att det tar färg. Häll på vatten, smula i fiskbuljongen och lägg i rikligt med färsk timjan. 
Låt sjuda i cirka 15 minuter. Koka undertiden potatisen i en separat kastrull, var noga med att den inte blir för mjuk. Häll i vitt vin och grädde och smaka av med salt. Skär laxen i bitar och lägg i den tillsammans med kräftstjärtarna och halverade tomater. 
Lägg i den kokta potatisen (gärna skuren i halvor) och låt allt bli varmt. Toppa med fina timjanskvistar och med ett gott bröd.

Inga kommentarer:

Skriv ut