måndag 1 juli 2013

Cheddar cheese sås med ostbågar

En krämig cheddarostsås sitter aldrig fel enligt mig ;-). Till hamburgare och pommes, tacos. chips  eller varför inte skurna grönsaker i stavar att doppa i. Här är basen en redning. OBS: Viktigt att tänka på är att såsen tjocknar något när den svalnar, så man inte gör den för tjock när den är varm.


3 dl standard mjölk
1 dl vitt vin
2 st stora eller 3 små finhackade schalottenlök
1 lagerblad
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2,5 dl riven cheddarost
1/2-1  tsk Cayennepeppar
salt och svartpeppar
5 dl krossade ostbågar

Värm mjölken i en kastrull, så den nästan börjar koka.
Lägg i lagerbladet och hackad lök i mjölken.
Smält smöret i en annan kastrull och vispa ut mjölet i smöret.
Tillsätt lite av mjölken i omgångar och vispa hela tiden.
Tillsätt vinet.
Låt såsen sjuda på svag värme tills den tjocknar och ca 15 minuter Vispa hela tiden!
När såsen är tjock men ändå rinnande tillsätter du osten och ostbågarna lite i taget så osten hinner smälta ner ordentligt.
Vispa tills osten och ostbågarna har smält helt.
Smaksätt med Cayennepeppar.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Såsen tjocknar något när den svalnar.

Inga kommentarer:

Skriv ut