tisdag 6 augusti 2013

Rökig fläskfilegryta med västerbottensost

Rökig fläskfilegryta med västerbottensost. Jag gillar ost av alla de förslag i mat och nu på semestern gjorde jag en fläskfilegryta med västerbottensost och lite annat smått gott.
Blev en smarrig fläskfilégryta som får riktigt god smak av vin, kryddor. Låt koka länge för att få fram alla fantastiska smaker. 





4 portioner 

Ingredienser:
600 g fläskfilé
Salt och peppar 
1 st purjolök
1 röd paprika
1 1/2 dl strimlade soltorkade tomater i olja
2-3 st vitlöksklyfta
3 långsmala ölkorvar med valfri kryddblandning
2-4 lagerblad, beronde på storlek 
1 msk torkad dragon
1 tsk grillkrydda
3 dl grädde
1 dl vitt vin
2 msk vit balsamvinäger
Ev: 1 tsk tigersås
1 msk kalvfond
2 msk tomatpure
Ev: 1-2 tsk licued smoke 
1 dl crème fraîche 
2 dl färsk persilja, hackad

Gör så här:
Ansa fläskfilen från senor och skär köttet i tärningar ( inte för små). Skala och hacka löken och vitlöken. Strimla paprikan. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Bryn lök, vitlök och paprika lite. Blanda grädde, vin, balsamvinäger, lök, fond, lagerblad, paprika, ölkorv, grillkrydda ,dragon, soltorkade tomater, tigersås, tomatpure i en gryta. Låt koka upp och låt små koka under lock i ca 30- 1 timma.  Lägg över köttet i grytan. Låt köttet koka i såsen 3-5 min. Ta grytan från värmen. Rör i creme fraiche. Strö gärna över hackad persilja.

SERVERINGSFÖRSLAG:
Servera med kokt ris eller pasta. 

Inga kommentarer:

Skriv ut