onsdag 27 februari 2013

Mumsig tacogratäng med köttfärs

Idag svängde jag ihop en liten tacogratäng och använde mig då utav gratängformen jag fick hem för ett tag sedan från Balders Hage. Som är en butik som jag bara älskar dom har så mycket mysigt i denna butik att man blir alldeles sjuk av alla härliga produkter. Så den måste ni kolla in när ni har vägarna förbi Göteborg. Gillar formen starkt ger en liten färgklick på middagsbordet istället för min svarta lasagneform som jag brukar använda. 


Ca 4 personer:
Ingredienser:

Köttfärssåsen:
800 gram nötfärs
2 st gula lökar, hackade
2 st röda paprika
1 burk majs
1 burk tomater krossade
1-2 tsk Macic
1 msk fajitas macic 
1 msk paprikapulver

Rör ihop:
1 burk crème fraiche
1 ask Philadelphiaost

Strö över:
1 burk små tomater
2 dl ost riven 
1 paket tärnad bacon (knapperstekt)
1 påse taco chips med chili
1 påse taco chips med ost

GÖR SÅ HÄR:

1. Hacka löken och bryn den lite. Bryn köttfärsen.
2. Tillsätt hackad paprika, tacokryddor, tomaterna och majs.
3. Blanda i en ungssäker form.
4. Börja med ett lager chips, sedan köttfärs, chips, köttfärs. Häll på creme fraiche och philadelphia blandningen. 
5. Stek baconet.
6. Halvera tomaterna. Strö över bacon, ost och tomater.
7. Sätt in ugnen ca 15-20 minuter i 200 grader. Osten ska smälta och få lite färg då är den klar.
Smaklig måltid!

tisdag 26 februari 2013

SalsaKyckling

Solen tittar fram idag och förgyller min tisdag en aning. Har känt riktiga vårkänslor denna underbara dag. Härligt härligt!!! Hittade kycklingfile i frysen så dagen till ära ska jag och Jörgen göra salsakyckling.

4 portioner

Tillagningstid
ca 35 min

Ingredienser:
500 g kycklingfileer
smör till stekning
1 strimlad purjolök
200 g klyftade champinjoner
1 röd paprika i mindre bitar
salt & peppar
2 dl creme fraiche
1 1/2 dl salsa sås
2 msk tomatpuré
timjan
4 port pasta el ris

Tillagning:
Fräs grönsaker och svamp i ett par minuter, tillsätt tomatpuren. Krydda med salt och peppar. Lägg grönsakerna i en smord form. Bryn kycklingfiléerna väl runt om och lägg dem över grönsakerna i formen. Blanda creme fraiche och salsa, och häll över kycklingen. Stek kycklingen i 200° C i 20-25 minuter*. Kycklingen är färdig när köttsaften klar utan rosa inslag. Strö ev. över hackad timjan. Serveras med ris el. pasta samt en sallad.

Smaklig måltid!

söndag 24 februari 2013

Vinnaren är...

Ursäkta att det dragit ut på tiden men har haft fullt upp. Vinnaren av lakritskitet är Matilda med bloggen Matildas kafferep, grattis till vinsten kommer att skicka ett mail också till dig. Grattis till vinsten än en gång.


Raita

God dippsås till indisk mat. Raita är en fräsch sås med yoghurt som härstammar från det indiska köket. Jag har här testat 2 stycken raita varianter så det är bara att testa smaklökarna och se vilken som blir din favorit. Jag serverade dessa till slamdog samosas som är små fyllda indiska piroger som friteras.




För 4 personer.

Ingredienser:
1 dl yoghurt turkisk
2 msk färsk mynta
½ vitlöksklyfta
1 msk pressad lime
Cayennepeppar efter smak
Salt efter smak

Mixa myntan och vitlöken med limesaften, salta och peppra sparsamt. Häll över yoghurten och blanda.

Myntasmaken passar bra till nästan alla typer av lammrätter. Försök att undvika torkad mynta i den här såsen, torkad mynta kan smaka tandkräm, en oönskad smakupplevelse.






Antal portioner: 4

Ingredienser:
2.5 dl turkisk yoghurt 10%
0.5 dl hackad färsk mynta
1 msk honung
1 st vitlöksklyfta
0.3 st gurka
salt
peppar
ev vatten


Gör så här:

1. Riv gurkan.

2. Blanda allt i en bunke. Smaka av med salt.
3. Blanda ev i lite vatten om den är för tjock.

Grön Chutney

Grön chutney med grön chilifrukt istället för tomater eller mango ger den där lite mer hetta känslan i mun och gom. Smarrig liten dipsås. Som serverades till slamdog samosas och naanbröd. 




Du behöver:
1 dl (200 g) hackad koriander blad (eller 150 g koriander blad och 50 g myntablad - Tvätta mynta och löv koriander och tappa ut vatten ordentligt)
1 lök, hackad
2 tsk citronsaft
2 grön chili
1/2 tsk salt (eller efter smak)
1/2 tsk socker (eller efter smak)
1/2 - tums bit ingefära

Gör så här:
Gör en tjock pasta av ovanstående beståndsdelar i en bländare med mycket lite vatten. Om du behöver tjocka chutney, lägg inte mer vatten under slipning (eller du kan justera konsistensen med 2 till 3 msk vatten).

Servera med grillade naanbröd eller samosas.

fredag 22 februari 2013

Vinnaren i tävlingen

Kommer att presentera vinnaren i lakritstävlingen i helgen. Då det har varit så mycket just nu.

Sockerkaka med schwizernöt och banan

Har nu testat en produkt från tårtdecor man kan göra diverse bakverk och efterrätter med denna form jag har gjort en sockerkaka. Formen var kanon blev fina små portionssockerkakor till var och en av mina fina gäster. Lossnade som en dans ur formen när dom kom ut ur ugnen. Kanon då man vill göra lite mer lyxigt och ge sina gäster varsin liten sockerkaka som också är snygg och elegant.


50 g smör
1 msk vaniljsocker
2 st ägg
2 dl strösocker
1, 25 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 st bananer, mosade
200 g schwizernötchoklad, krossad
1,5 tsk bakpulver
smör och ströbröd till formen

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret i en kastrull.
3. Vispa ägg och socker i en bunke. Rör ner smör och mjölk.
4. Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke. Häll blandningen i smeten och rör om.
5. Mosa bananen och och hacka schwizernötchokladen, häll i den i smeten blanda runt.
6. Häll smeten i en smord och bröad kakform.
7. Grädda i cirka 35 minuter. Ta ut, vänta 15 minuter och stjälp upp. Låt svalna.





Slumdog samosas

Hej på er denna fredag. Idag ska det bli lite indiskt som står på kvällsmenyn när min man tittar in genom dörren och är hungrig efter en lång dag på jobbet. Dessa måste ni bara göra var var bäst i alla kategorier. Dessa äter du sedan med olika dipper jag hade dessa till två olika raita, och grön chutney.






20ark vårrulledeg (20x20 cm)

Fyllning
5 potatisar (ca 450 g)
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk mald kanel
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
1 1/2 tsk garam masala
1/2 tsk chiliflakes
2 msk rapsolja
2 1/2 dl vatten
1 kruka koriander
2 msk pressad citron
1 1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar


Fritering
1 literfrityrolja

Tillbehör:
Dippsåser
Naanbröd


Gör så här:
1. Tina degen. Skala och tärna potatisen. Skala och finhacka lök och vitlök.
2. Fräs kryddorna i olja i en wok eller stekpanna. Tillsätt potatis, lök och vitlök och fräs ca 3 min. Häll på vattnet och låt småputtra utan lock tills potatisen är mjuk och vätskan ångat bort, ca 15 min.
3. Grovhacka koriandern och rör ner i pannan tillsammans med citronsaft. Krydda med salt och peppar. Låt fyllningen svalna.
4. Skär bort ca 1/3 på varje degbit så att de blir rektangulära. Pensla med vatten runt om kanterna. Lägg 1/2 dl fyllning på varje degark. Vik ihop till trekantiga paket och ”limma” ihop dem med vatten. Lägg trekanterna undan för undan under en fuktig handduk.
5. Fritering: Hetta upp oljan till 180 grader. Fritera knytena gyllenbruna och knapriga, ca 4 min. Låt dem rinna av på hushållspapper. Servera samosas nyfriterade tillsammans med dipsåserna.



Dipsåser:

Grön Chutney

Smarrig liten dipsås.


Du behöver:
1 dl (200 g) hackad koriander blad (eller 150 g koriander blad och 50 g myntablad - Tvätta mynta och löv koriander och tappa ut vatten ordentligt)
1 lök, hackad
2 tsk citronsaft
2 grön chili
1/2 tsk salt (eller efter smak)
1/2 tsk socker (eller efter smak)
1/2 - tums bit ingefära

Gör så här:
Gör en tjock pasta av ovanstående beståndsdelar i en bländare med mycket lite vatten. Om du behöver tjocka chutney, lägg inte mer vatten under slipning (eller du kan justera konsistensen med 2 till 3 msk vatten).

Servera med grillade naanbröd eller samosas.





Raita
För 4 personer.

God dippsås till indisk mat.

Ingredienser:
1 dl yoghurt naturell
2 msk färsk mynta
½ vitlöksklyfta
1 msk pressad lime
Cayennepeppar efter smak
Salt efter smak

Mixa myntan och vitlöken med limesaften, salta och peppra sparsamt. Häll över yoghurten och blanda.

Myntasmaken passar bra till nästan alla typer av lammrätter. Försök att undvika torkad mynta i den här såsen, torkad mynta kan smaka tandkräm, en oönskad smakupplevelse.






Antal portioner: 4

Ingredienser:
2.5 dl turkisk yoghurt 10%
0.5 dl hackad färsk mynta
1 msk honung
1 st vitlöksklyfta
0.3 st gurka
salt
peppar
ev vatten


Gör så här:

1. Riv gurkan.

2. Blanda allt i en bunke. Smaka av!








torsdag 21 februari 2013

Cobra (Indisk öl)

En indisk öl som passar till Indiens kryddstarka rätter. Är god och ska man ha indiskt måste måste man väl också kosta på sin några Indiska öl också eller? Vi gjorde i alla fall till vår chicken tikka  masala och till Samosas. Den kostar 14, 90 (33 cl)


tisdag 19 februari 2013

Schlagerpasta med lövbiff

I lördags när det var dags för melodifestivalen här igen då gjorde jag i ordning en mycket god lövbiffpasta med soltorkade tomater, basilika och parmesanost i och den blev så smarrig att jag och min man vräkte i oss alltihopa som  skulle varit till fyra personer ;-) Så var ett gott tecken på en super god pasta som ska göras igen här i vårt hushåll. 



ca 4 personer

ca 500g lövbiff
1 burk soltorkade tomater med olja. ( jag hade köpt in färdig strimlade)
1 kruka basilika (hackad)
2 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
1 msk balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
1 dl parmesanost
salt & svartpeppar
pasta t.ex tagliatelle

Garnering:
Riven parmesanost

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Strimla tomaterna  och skär lövbiffen i lagom stora strimlor.Stek sedan lövbiffen (men inte för länge bara för då blir de väldigt sega ska bara få lite färg), salta och peppra. 
Hacka basilikan grovt. Tillsätt sedan dom soltorkade tomaterna med olja, crème fraiche och grädde. Rör ihop och tillsätt även balsamvinäger, vitlök och parmesanost låt koka ihop. Häll i basilikan på slutet. Krydda eventuellt med salt och peppar om det behövs. Servera med pastan och strö över lite parmesanost!


Balders Hage

För en tid sedan hämtade jag ut ett paket som kom från Balders hage. Bland annat innehöll paket super fina röda formar som passar till alla hjärtans dag, jul men också i vardagen för att piffa upp med lite färg och glans. Hjärtans formen använde jag för en tid sedan och la upp min korv stroganoff blev en lite romantisk känsla på den middagen en kväll mitt i veckan. Sen har jag också fått hem en större röd mer gratängform. Muffinsformar med fina blommönster låg också i paketet så inom kort ska här bakas i dom.


Klicka på bilden så kommer du till receptet rökig korv stroganoff med öl.

lördag 16 februari 2013

Arsenal

Kollar på Arsenal som min älskling spelat in åt mig då jag varit och jobbat en kort sväng.
Heja heja jag är redo för mål.
Skål!!

Chokladfondue

Födelsedagsbarnet var super nöjd med min chokladfondue och den god champagnen  som sprakar i munnen när man tar en klunk. Men nu är det slut tyvärr.

Tänkte ge er receptet på chokladfonduen som min man gillade skarpt. Och jag me föresten. Skulle ju haft jordgubbar till min älskling men ica hade inga som var fina så han fick nöja sig med lite annat smått och gott. Men han klagade inte.

Ingredienser:
1 ½ dl vispgrädde
250 g choklad av bra kvalitet
1 msk vodka

Tillbehör:
Jordgubbar
Hallon
Banan (skivad)
Vindruvor
Marshallows
Våffelkex eller rån

1. Bryt chokladen i mindre bitar
2. Koka upp grädden
3. Häll i och låt chokladen smälta på svag värme
4. Häll i vodkan
5. Servera med tillbehören och njut av en underbar efterrätt i goda vänners lag eller med din älskling som jag har gjort.

Gott att doppa marshallows i :)


fredag 15 februari 2013

Tack älskling! ♥

Fick en söt liten nalle och choklad av min älskling igår på alla  dag. 


Chicken tikka masala

Alla hjärtans dag igår och här bjuds det på en kärleksmeny ala Indien. Jag har länge velat göra lite indiskt tema och igår tyckte jag det passade med det lite heta när de ska hetta till här hemma i alla krokar och
hörn ;-) Så bjuder till varmrätt på en klassiker som nog de flesta har ätit som har besökt en Indisk restaurang. Servera med ris och naanbröd. Vi serverade rätten med bara naanbröd igår som vi doppade i såsen. Är en delikatess.


4 personer
600 g kycklingfile

Marinad:
2 dl matyoghurt
2 lagerblad
3 tsk spiskummin
1 tsk fänkålsfrön
½ kanelstång (2 cm)
½ chilifrukt
2 msk finhackad färsk ingefära
1 tsk hel kardemumma
2 kryddnejlikor
1 tsk korianderblad

Tikka sås:
1 gul lök
1 klyfta vitlök
2 msk finhackad färsk ingerfära
smör
1 ½ tsk hel spiskummin
1 ½ korianderblad
½ kanelstång (ca 2 cm)
1 tsk fänkålsfrön
4 kryddnejlikor
1 tsk hel kardemumma
1 burk krossade tomater
½ dl cashewnötter
2 tsk strösocker
1 dl vispgrädde
1 ½ dl vatten
2 msk matyoghurt
Basmatiris och naanbröd ( till servering)

Gör så här:
Mixa alla ingredienser till marinaden i en mixer.
Skär kycklingfilerna i vackra tre delar och marinera i blandningen ett dygn i kylen. Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp kycklingen ur marinaden och lägg på en plåt. Strö över ½ tsk salt. Stek i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Skala och finhacka lök, vitlök och ingerfära. Fräs tillsammans med kryddorna i 3 msk smör i en gryta eller stekpanna. Fräs 5 minuter så att smak och doft kommer igång. Tillsätt krossad tomat, cashewnötter och strösocker.
Låt koka ihop 5 minuter. Mixa till en slät sås i en mixer, mixa sedan i grädde och vatten. Krydda med ca 1 tsk salt.
Häll tillbaka i grytan och låt koka upp i 15 minuter under lock. Lägg kycklingen och yoghurt i såsen och låt småkoka ytterligare 20 minuter under lock. Servera med ris och naanbröd.






Naanbröd med bakpulver

Naanbröd är ett måste när man är på indiskrestaurang men det är inte så svårt att göra själv. Dom är godast nygrädde så tänk på att göra dom nära inpå middagen som möjligt. 

Detta är ett snabbt bröd som går fort då det bakas med bakpulver och inte behöver något jästid. 

Brukar pensla mina langos när jag gör dom med lite vitlöksolja och gjorde något liknande med mina naanbröd men använde istället för olja vatten, vitlök och sesamfrön.




Ingredienser:
7 dl Vetemjöl
1 msk Bakpulver
1 tsk Salt
1 dl Vatten
2 dl Naturell yoghurt
1 Ägg

Pensling:
Vatten
vitlök
sesamfrön

Gör så här:
Sätt ugnen på 250° och ställ in en plåt. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Blanda i vatten, yoghurt och ägg. Knåda ihop till en smidig deg. Dela degen i ca 7 bitar. Platta ut dem till ovala kakor. Pensla med smält smör blandat med vitlök. Strö över kryddorna och flingsalt. Släng in ett par bröd i taget på den varma plåten du satte i ugnen förut och grädda i mitten av ugnen 6-8 minuter i 250°.
Pensla med vatten, blanda vitlök, sesamfrön i lite smör och klicka på. Grädda tills de får en fin färg.




torsdag 14 februari 2013

♥♥ Kärleksfrukost ♥♥

Var uppe i ottan idag och fixade till frukost till min kärlek. Hans favoritfrukost stekt ägg och bacon.

Vill bara passa på också att önska er alla underbara läsare en mysig alla  dag med era nära och kära.

Nu blir det en liten tur in till stan och kväll ska här bli hett bakom öronen för då det blir het mat mer bestämt i form av indiskafton. 


Ös nu en massa  till dom ni älskar som mest så hörs vi snart igen 


onsdag 13 februari 2013

Skalare med tre blad - Trio tri blade peeler - Prepara

Hej på er! Här sitter jag vid datan i vanlig ordning och bloggar medans solen lyser därute. Borde kanske ge sig ut en sväng istället.

I helgen gjorde jag stompad potatis och då använde jag Skalare med tre blad - Trio tri blade peeler - Prepara, från Ninas mat och gud vad den funkade bra blev glatt överaskad då det gick som en dans att skala potatis som annars brukar ta tid men en vanlig potatisskalare. Med nya från Ninas mat skalade jag långa remsor runt och runt i flera varv innan det var dags att kappa av potatiskalet. Jag jag tyckte den funkade så bra att jag  inte kommer använda min gamla skrutt till potatisskalare nåt mer slänger den i soporna för vem behöver en gammal och dålig när man har en ny och så mycket bättre.

Har även testat bladet för mjuka råvaror och skalat tomater och det funkade superbt inget att klaga på där inte. Gick som på räls.

Gurka skärde jag med juliennebladet så vi fick fina strimlor som dekoration till salladen. Kanon då det blir så fint när alla strimlor är lika tunna och långa. På bilden har jag använt juliennebladet till gurkan.



Du kan med den fantastiska skalare välja bland flera olika blad närmare bestämt tre som utför olika skaltekniker:

1. Julienne skär avlånga fina strimlor.
2. Ett blad för de hårda skalen, då tex: potatis som jag använde i helgen.
3. Ett blad för de mjuka skalen,tex: tomater eller kiwi m.m


Det jag tycker är ett plus i kanten är att den går att slänga i diskmaskinen. Kanon då jag tycker det är så trist att stå och diska en massa så tjuts in maskinen när du använt klar den.

Perfekt då den är anpassad både för höger och vänterhänta kockar ute i köket. Kommer att användas flitigt i köket inget snack om den saken. 

tisdag 12 februari 2013

Rökig korv stroganoff med öl


Ikväll är det fotboll på TV så vad passar då bättre än en öl till maten men också i maten. Vi ska kolla på min mans lag Juventus som idag spelar mot Celtic FC så för hans skull håller vi tummarna . Använde min röda ugnsform Hjärtformad stor röd jag fick hem från Balders Hage för en tid sedan. Visst är den fin jag älskar den . Passar ju utmärkt nu till alla hjärtans dag och göra något i eller varför inte servera en romantisk varmrätt i den.

Så idag blir korv stroganoff med en liten öltoush. Jag använde ett rökigt öl från Tyskland, Aecht Schlenkerla Rauchbier som har en tydlig rök smak. 


 

4 personer


Ingredienser:

400 gram falukorv
1 lök, hackad
1 röd paprika 
1 paket lätt rökig bacon (scans nya baconsort)
2 msk tomatpure
2 dl creme fraiche
1,5 dl öl (Jag använde ett från tyskland, Aecht Schlenkerla Rauchbier)
Salta och peppar

Gör så här:

Hacka löken och skär korven i strimlor.
Strimla baconet och stek upp det tills det får lite färg, låt rinna av på hushållspapper. Blanda i den i lök och korvblandningen.
Skär paprikan i mindre bitar och blanda i den i lök och korvblandningen.
Tillsätt tomatpure, creme fraiche och öl.
Salta och peppra
Låt småkoka några minuter.
Servera med ris och en kall öl.






Fettisdagen!

Idag är det dags att äta så många semlor man bara orkar ;-) Hur många blir det idag tro i vårt avlånga land tro? Här är vi inte sämre ikväll när min man kommer hem ska det bli semelätande som i så många andra hushåll denna dag. Jag har köpt två semlor på konditoriet här jag bor kostar 28 kr men det är det värt för dom är goda mycket äkta grädde ingen fusk som många kör med ska va äkta annars inget gott. Dom snålar inte med mandelmassan heller och det gillar jag så mums mums på er.



Strömmingslåda

Här kommer ett recept på en jäkligt god strömmingsslåda. Så alla ni där ute i stugorna som diggar fisk, gör denna anrättning till helgen. Strömming med en gudomligt god sås med Kalles kaviar, grädde, cherry och purjolök och mycket fler mumsiga ingredienser.






600g rensade strömmingar
Smörj form
Klipp bort ryggben, rulla ihop med skinnsidan inåt

Häll över en sås:
2 dl grädde
1 dl Kalles kaviar
1 ½ msk sherry
1 dl finhackad purjo
1 msk finhackad dill
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Blanda ihop allt till såsen.

In i ugn 225grad
20-25 minuter
Servera ljummen

Njut till fulla drag.

Alla hjärtansdag på torsdag- missa inte det!

Som säkert alla vet så är det alla hjärtansdag på söndag. Så hur ska man nu fira det? Hos oss kommer det att bli en trerätters meny för två. Och så blir det att ösa ut kärlek och en massa fina kärleksord till min älskling. Mycket mys ska det bli på tu man hand med min underbara man.

Hos Martha Stewart hittar man många läckerbitar och vackra bakverk till denna högtid. Här är bara en bråkdel av allt som finns på hennes hemsida.


Vacker eller hur?




Vad sägs om en mysig frukost på det här sättet?

                                                                Romantisk bakelse!


måndag 11 februari 2013

Älggryta med gorgonzola och björnbär


Långkok till middag idag. Min man har mycket att göra på jobbet nu så här hemma är det jag som får stå för matlagningen och idag har jag gått loss på en gryta som ska koka hela en timma. En god älggryta, jag hade ingen älg hemma så det fick bli grytbitar istället men det funkade hur bra som helst det också. Blev inte alls dumt om man frågar kocken och min älskling ;-)



 4-6 personer
Tid ca 1 timma och 30 minuter

Ingredienser:
800 g älgkött
1 paket bacon
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 kruka färsk timjan
4 dl rödvin
½ dl vatten
3 msk kalvfond
1 msk soya
3 dl grädde
10-12 mandelpotatisar
300 g kantareller eller annan svamp
150 g gorgonzola
2 dl matlagningsssgrädde
200 g frysta björnbär
Salt och peppar
Timjan
Smör till stekning
 
Gör så här:
Putsa och skär köttet i lagom stora bitar och stek dom gyllenbruna tills dom börjar få lite färg i lite smör.  Strimla bacon och stek så det blir knaperstekt i en stekpanna och låt rinna av på håshållspapper. Lägg i det i grytan tillsammans med köttet. Finhacka lök och vitlök och tillsätt schalottenlök och vitlök i kött och bacongrytan låt fräsa lite till.  Strö över timjan och häll i soja, vatten, rödvin, kalvfond och blanda runt.  Låt sjuda nu under lock i cirka 1 timme. Halvera och koka potatisen separat i en kastrull. Stek svampen  gyllenbrun i lite smör och salta och peppra. Dags att blanda ner den i grytan tillsammans med gorgonzola, grädden och den kokta potatisen. Smaka ev av igen med lite salt och peppar. Låt allt bli varmt och     avsluta med att lägga på de tinade björnbären och strö över färsk timjan.   
Dags att servera!

Otroliga tårtor

På facebook finns en sida skratta ihjäl dig som jag gillar och den senaste tiden har dom lagt upp några bilder som jag önskar jag hade kunnat gör och servera. Så himla läckra eller hur? Vet inte om jag skrattar så mycket åt precis dessa men önskan att jag kunde baka dessa otroliga tårtor får mig att le lite i alla fall emoticon, smiley, wink icon.



söndag 10 februari 2013

Lax- och skaldjursgryta med körsbärstomater och rotfrukter

Fredagens fredagsmys bestod av en fiskgryta med räkor. Så denna fredag var det fisk och skaldjur som puttrade på spisen istället för den klassiska fredsgstacosen. Kan ju inte äta tacos varje fredag ;-) men denna var ett bra alternativ när det är dags för variation i matlagningen till fredagsmyset.Smarrig gryta som inte går av för hackor. Serverades i  fredags till tvprogrammet på spåret. 

Ett bra vin som passade perfekt till grytan var detta  Valdamor Albariño från Spanien, 72262 från beställningssortimentet.




Ingredienser:
4 moröttter
3 palstenackor
1 fänkål
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar
1 kruka färsk timjan
6 potatisar
2 dl vitt vin
3 dl grädde
800 g laxfile
1 burk kräftstjärtar i lag eller 400 g räkor med skal
200 g körsbärstomater
färsk timjan
salt och peppar

Gör så här:
Skala och skör morötter och palsternackor i lika stora bitar. Strimla fänkålen och löken och finhacka vitlöken. Fräs allt i lite smör i en stor gryta utan att det tar färg. Häll på vatten, smula i fiskbuljongen och lägg i rikligt med färsk timjan. 
Låt sjuda i cirka 15 minuter. Koka undertiden potatisen i en separat kastrull, var noga med att den inte blir för mjuk. Häll i vitt vin och grädde och smaka av med salt. Skär laxen i bitar och lägg i den tillsammans med kräftstjärtarna och halverade tomater. 
Lägg i den kokta potatisen (gärna skuren i halvor) och låt allt bli varmt. Toppa med fina timjanskvistar och med ett gott bröd.

lördag 9 februari 2013

Hamburgerdressing

Varför inte göra en egen hamburgerdressing när du ändå är farten. En jätte god dressing som min far rekommenderar.

1 dl bostongurka
1 dl majonnäs
1st gul lök
1,5 dl ketchup ( egen hemmagjord ketchup)

Gör så här:
Blanda samman allt och ställ svalt till servering.
Servera med hamburgare, bröd, ketchup, dressingen och tex: lök, tomat och sallad.

fredag 8 februari 2013

Räk och melonceviche

En super enkel förätt jag gjorde i lördags till mig och min man som jobbade och slet för fullt. Så det var självklart att jag gjorde maten så då blev det denna lilla förätt som inte alls var dum. Gott!




2 personer

Ingredienser:
12 st räkor
0.5 0.5 st melon
1 1 st lime
Färsk basilika
Olja
Salt och peppar
Röd basilika till garnering

Gör så här
1. Skala räkor och skär i bitar.
2. Skala och skär melonen i bitar.
3. Lägg i bunke med limeskal och saften från 1 lime, hackad färsk basilika, olja, salt och peppar.
4. Låt stå och lägg sedan upp i glas, garnera med röd basilika.

Chilidressing

Till mina hamburgare blir det också en chilidressing för att piffa upp dom ännu lite till. Vad tror ni om detta? Jag tror det blir kanon. Kan väl inte bli bättre med eget hamburgerbröd, hemmagjorda hamburgare, egen ketchup och dressing. Mums filibabban det vattnas i munnen på mig. Nu måste jag gå och skriva en inköpslista. Bilder på allt kommer inom kort.

1 msk majonnäs
½ dl creme fraiche
1 krm salt
2-3 msk chilisås

Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser. Ställ kallt tills det är dags och göra hamburgarna.

torsdag 7 februari 2013

Jätte god pepparsås

Ska idag bjuda er på en god pepparsås. En smaskig hemmagjord sås med svartpeppar, grönpeppar samt rosepeppar som passar till kött, kyckling, wallenbergare, köttfärsbiffar, grillat och mycket mera. Mmmmm säger jag bara ;)


Ingredienser till Pepparsås:
4 port pepparsås
2 msk rosépeppar
2 msk grönpeppar
2 msk svartpeppar
4 st schalottenlökar
1 msk smör
1 msk tomatpure
2 msk vetemjöl
4 msk kalvfond och 3 dl vatten, har du 3 dl flytande kavlfond så använd det istället
1 tsk socker
1,5 dl grädde
1 dl rött vin
1 msk dijonsenap
1 msk soja
2 krm salt

Så här gör du Pepparsås:

Mortla eller krossa pepparkornen fint.
Hacka schalottenlöken fint.
Värm en stekpanna och fräs löken i smöret någon minut under omrörning.
Tillsätt tomatpuren och pepparkornen. Fräs någon minut till.
Tillsätt vetemjöl och fräs lite till.
Häll på vatten samt kalvfond och låt koka ihop.
Tillsätt grädden, socker, rött vin, soja samt dijonsenap. Koka ihop.
Smaka av pepparsåsen med något kryddmått salt.

Vit chokladmousse

Igår slängde jag ihop min berömda köttfärsröra ala Norberg. Jörgen och jag höll på att äta så vi trodde vi skulle spricka. Men det gick bra efterrätten blev lite framskjuten bara för vi orkade inte mousse direkt efteråt men vid 9 tiden satt det fint.

Ingredienser
8 port
2 dl vispgrädde
150 g vit choklad
1 ägg
1 dl Kesella
färska bär, t ex hallon eller blåbär

Gör så här:
Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter. Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner Kesella och sist grädden. Häll upp moussen i små glas. Låt glasen stå i kylen ca 1 tim. Toppa moussen med bär.

Mozzarellasticks med tomatsås

Jag är helt tokig i mozzarellastick men vem är inte det? Går ju att köpa hos Burger king och Max men det går faktiskt att göra själv också och så här brukar jag göra mina. Jag är enormt svag för dessa min man säger att jag är en ostomann ;-) och det kan nog stämma för allt som har med ost att göra slinker alltid ner i min lilla mage. Jag brukar också beställa in dessa ibland när jag besöker Olearys och ska mysa med min man och kolla in någon bra fotbollsmatch. 



4 personer, Tid: 50 min

Ingredienser:
250 g Mozzarella
1dl vetemjöl
1 ägg
1 dl ströbröd
3 dl matolja för fritering
salt
peppar

Gör så här:
1. Börja med tomatsåsen,
2. Lägg vetemjölet i en skål. Vispa upp ägget med gaffeli en annan skåloch rör samman ströbröd med lite salt och peppar i en tredje skål.
3. Skär mozzarellan i stavar. Värm matoljan i en fritös. Doppa oststavarna först i vetemjöl, sedan i ägg och sist ströbröd. Fritera försiktigt i den upphettade oljan, använd en stekpinsett och vänd så osten blir gyllene på alla sidor. Servera genast att dippa i tomatsåsen.

Tomatsås
5-6 mogna tomater
3 msk olivolja
1 klick smör
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
½ tsk socker
10 finhackade basilikablad
salt
peppar
½-1 grovhackad piripiri

Gör så här:
Hetta upp olja och smör i en kastrull.
Tillsätt finhackad lök och vitlök och ge lite färg. Kärna ur tomaterna,
tillsätt dem och grov hackad piripiri och låt koka i 5 min. Häll i vinet, tillsätt socker och basilika, smaka av med och peppar, koka ytterligare någon minut.

onsdag 6 februari 2013

Salamisnacks

Super goda enkla snacks som du friterar passar alldeles utmärkt tex: till en kall och goe öl. Perfekt till melodifestivalen på lördag som lite plockmat.


16 skivor salami (inte för tunna skivor och blanda gärna olika sorter)

1 ägg
1 dl ströbröd
3 msk riven parmesanost
2-3 dl matolja för fritering.
salt
peppar

Gör så här:
1. Vispa upp ägget med en gaffel i en skål, rör samman parmesanost, lite salt och peppar i en annan skål.
2. Hetta upp oljan i en fritös. Doppa salamiskivorna först i ägg och sedan ströbrödsblandningen.
Fritera dem försiktigt i oljan, använd stekpinsett och vänd korvskivorna så att de blir gyllene på båda sidor. Låt rinna av på håshållspapper.

Bröd & marmelad

Bröd & marmelad av Monika Ahlberg.

Ännu en bok jag fick hem för en tid från Lindco.

Bröd och marmelad samlad i en alldeles egen bok är rena drömmen för en bröd och marmelad älskare, och ja må säga finns det något godare än nybakat bröd och hemmagjord marmelad? Tja det är frågan det för det är ju helt fantastiskt gott detta enkla men ändå så smarrigt. Så jag kan inte annat än att ge den fina lovord. Kan göra en massa gott och bjuda över släkten på afternoon the en eftermiddag. Är med andra ord onödigt att ha en massa böcker liggandes och skräpar och dammar i bokhyllan för detta är den ända frukostbok du behöver. Här hittar du en mix av av det som du behöver till en mysig mysfrukost med nära och kära. Som bör finnas på varje frukostbord.

Det som är bra med boken är att det finns både safter, marmelad, sylt, gele och bröd så det finns något för alla att duka fram på frukostbordet eller till afternoon te. I mitten av boken finner du bra råd och tips vid tex förädling tex: ättiksinläggning, sylt marmelad (marmeladprov), saft eller inkokta frukter, kompotter och grönsaksinläggningar. Här finns även råd och tips vid bakning som är min stora passion. Du kan också läsa om lite fakta om mjöl.

Mycket fina och inspirerande bilder som lockar till att vilja rusa ut i köket förbereda inför kommande frukost.

Jag göra blodgrapemarmelad  då jag älskar grapefrukt. Men också citromarmelad, ljust bröd med skållad råg, gotlandsbröd, pestofylld focaccia och smörsnittar dessa låter super goda.

Den kostar adlibris kr hos 117 kr.

Kommer att användas flitigt.

Betyg: 4/5





tisdag 5 februari 2013

Kärleksmums

En bakbok från Bokförlaget Semic.

Ännu en härlig bakbok av Emma Hamberg och Anette Rosvall. Med många härliga recept. Boken ger ett bra första intryck till att vilja börja baka då den har inbjudande look.

Detta är den perfekta bakboken för alla baktokiga där ute i vårt avlånga land. För här bjuds det på klassikern Kärleksmums som har fått många namn genom årenslopp ( Snoddas vet jag min svärmor kallar dom) men i denna boken heter dom såklart Kärleksmums precis dom huvudtiteln på boken. Men du hittar mer än bara dessa godsaker här finns tips på efterrättter, bullar, småkakor och goda bröd. Här hittar du klassikerna men även en del nya spännande recept. Du hittar mängder av recept bl.a. Bröd som jag enormt sugen på att testa och fylla på frysen lite.

Det ska va roligt att gå ut i köket och baka och det är precis vad denna bok känns som ger en verkligen härlig och pirrande känsla av längtan av att baka en massa gott till fikat.

Så här ska det göras flera av recepten då jag blev sugen på att baka bara genom att se omslaget. Bilderna är helt otroliga är som man vill hoppa in i boken och hämta bakverken och sätta sig i soffan med en cappuccino och något smarrigt så kommer att bläddra i denna boken många tills den knappt håller ihop, och ska såklart göra flera av recepten ur den.

Boken finns hos adlibris för 132 kr
Även denna bok blir en fullpoängare.

Betyg: 5/5














Skriv ut