fredag 31 januari 2014

Smördegssnurror med pesto och parmesan

Till fredagsmyset slängde ihop jag dessa snabbt och enkelt då jag var så trött så orkade ej avancera denna kväll. Men skam den som påstår att inte det snabba och enkla ibland kan va det bästa och framför allt den godaste. Så blev en kväll med ett glas vitt vin och lite tilltugg även denna fredag ;-)




smördegsark
röd pesto eller olivtapenade 
riven parmesan
svartpeppar


Kavla ut smördegsplattan/orna något. Bred på pesto, riv över pasrmesan och krydda. Rulla ihop. Skär i centimetertjocka skivor, lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda högt upp i ugnen, i 225 grader, på grill. Grädda tills de gått fin färg (de ska nästan se brända ut). Tar ca 5 minuter.











Karamelliserad lök

Sjukt gott till hamburgare. När jag ej orkade äta mera hamburgare åt jag upp sista lökstrimlorna som det vore godis slank ner i ett nafs. Smarrigt med andra ord.

Du behöver:
2 stora rödlökar
2 msk smör
2 msk socker 

Gör så här:
Skala och skär löken i 1–1,5 cm tjocka ringar. Låt smöret smälta i en liten stekpanna. Fräs lökskivorna i smöret, på ej för stark värme, utan att de tar färg, ca 2 minuter på varje sida. Strö på sockret och fräs ytterligare ca 3 minuter, tills sockret smält och lökringarna är genomskinliga. 4 portioner.

torsdag 30 januari 2014

Hamburgerbröd

Tänk att det kan bli så mycket godare att göra sitt eget hamburgerbröd. Blir inte en massa luft bara och man vet vad man har stoppat i dom. 

Du behöver:
1/4 pkt jäst
ca 12,5 g 3 dl ljummet vatten, 37°
2 msk socker
1/2 msk salt
3 msk mjölk
6 dl vetemjöl
50 g smör
1/2 msk bakpulver
1 ägg
sesamfrön

Gör så här:
Smula ner jästen i hushållsassistentens bunke. Blanda i vatten, socker, salt och mjölkpulver. Blanda i 4 dl av mjölet. Låt maskinen blanda smeten ca 10 minuter. Täck över med en bakduk och jäs 1 1/2 timme. Tärna smöret och låt det ligga i rumstemperatur ca 30 minuter under tiden smeten jäser klart. Blanda 1,5 dl av mjölet med bakpulvret och arbeta det och smöret i smeten till en smidig deg. Blanda i lite mera mjöl om det behövs. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 6 stora eller 8 mindre bitar. Rulla dem till bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bullarna med uppvispat ägg och tryck till dem med handflatan så att de inte blir för höga under gräddningen. Strö över sesamfrön. Låt jäsa utan bakduk ca 15 minuter. Sätt ugnen på 225°. Grädda i mitten av ugnen 12–15 minuter. Låt svalna på galler under bak duk. 6–8 bröd. 

onsdag 29 januari 2014

Bakform, I Like ;-)

Fick för en tid sedan hem en bakform från Kitchenlab har inte testat den ännu men ska försöka göra det i helgen. Men så här ser den i alla fall ut så blir ett fint mönster på sockerkakan.


BBQ-sås:

Visst är det gott med BBQ-sås kan användas till mycket  till exempel hamburgare eller varför inte god en köttbit. Här var en jag gjorde igår till mina hamburgare mycket god som nu står i kylen och väntar på nästa gång den skall plockas fram.

Du behöver:
1 gul lök
3 msk majsolja
3 msk tomatpuré
1 1/2 dl vatten
1 dl chilisås
3 msk vit balsamvinäger
1 dl muscovadosocker
2 msk worcestershiresås
1 tsk rökt paprikapulver
1/2 tsk chiliflakes
2 rutor mörk choklad, 70%

Gör så här:
Skala och finhacka löken. Fräs den i oljan utan att den tar färg, ca 3 minu ter. Blanda i tomatpurén och fräs ca 1 minut. Blanda i vattnet och sjud ca  1 minut. Blanda i chilisås, vinäger, socker, worcestershiresås, paprika och chipotlec hili. Koka upp under omrörning. Lägg i chokladen och låt den smälta i såsen. Ca 5 dl.

tisdag 28 januari 2014

Cheeseburgare

Har fått lite pippi på hamburgare nu början på nya året så idag har jag gjort cheeseburgare via alla konstens regler ;-)
Blev enormt smarrig hamburgare må jag lova alla hamburgar tokar där ute. SMASK SMASK :-)

Du behöver:
600–700 g köttfärs, gärna på högrev
20 % fetthalt smör eller olja till stekning
salt, peppar
real BBQ-sås
4 skivor hamburgerost

Tillbehör:
4 hamburgerbröd
ketchup
karamelliserad lök
tomatskivor
sallatsblad

Gör så här:
Dela färsen i fyra delar och forma dem till biffar. Stek biffarna i smör eller grilla dem 5–8 minuter på varje sida. Salta, peppra och pensla burgarna med BBQ-såsen och lägg på osten när de är nästan klara. Låt vila 1–2 minuter. Dela och grilla eller rosta bröden under tiden. Lägg biffarna mellan bröden med ketchup, karamelliserad lök, tomatskivor och sallatsblad. Servera med tillbehöe och ketchup. 4 hamburgare.


BBQ-sås:
Du behöver:
1 gul lök
3 msk majsolja
3 msk tomatpuré
1 1/2 dl vatten
1 dl chilisås
3 msk vit balsamvinäger
1 dl muscovadosocker
2 msk worcestershiresås
1 tsk rökt paprikapulver
1/2 tsk chiliflakes
2 rutor mörk choklad, 70%

Gör så här:
Skala och finhacka löken. Fräs den i oljan utan att den tar färg, ca 3 minu ter. Blanda i tomatpurén och fräs ca 1 minut. Blanda i vattnet och sjud ca  1 minut. Blanda i chilisås, vinäger, socker, worcestershiresås, paprika och chipotlec hili. Koka upp under omrörning. Lägg i chokladen och låt den smälta i såsen. Ca 5 dl.



Hamburgerbröd:
Du behöver:
1/4 pkt jäst
ca 12,5 g 3 dl ljummet vatten, 37°
2 msk socker
1/2 msk salt
3 msk mjölk
6 dl vetemjöl
50 g smör
1/2 msk bakpulver
1 ägg
sesamfrön

Gör så här:
Smula ner jästen i hushållsassistentens bunke. Blanda i vatten, socker, salt och mjölkpulver. Blanda i 4 dl av mjölet. Låt maskinen blanda smeten ca 10 minuter. Täck över med en bakduk och jäs 1 1/2 timme. Tärna smöret och låt det ligga i rumstemperatur ca 30 minuter under tiden smeten jäser klart. Blanda 1,5 dl av mjölet med bakpulvret och arbeta det och smöret i smeten till en smidig deg. Blanda i lite mera mjöl om det behövs. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 6 stora eller 8 mindre bitar. Rulla dem till bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bullarna med uppvispat ägg och tryck till dem med handflatan så att de inte blir för höga under gräddningen. Strö över sesamfrön. Låt jäsa utan bakduk ca 15 minuter. Sätt ugnen på 225°. Grädda i mitten av ugnen 12–15 minuter. Låt svalna på galler under bak duk. 6–8 bröd. 


Ketchup:
Till ca 3 dl: 
5 mogna röda tomater 
1 liten gul lök 
2 vitlöksklyftor 
½ dl vitvinsvinäger 
½ dl tomatpure 
½ dl farinsocker 
1 msk worcestersås 
1 tsk salt 
1 krm nymald svartpeppar 

Gör så här: 
1. Skålla och skala tomaterna. 
Skär dem i bitar. Skala och finhacka löken,vitlök. Lägg tomater, lök, vitlök, vinäger, worcestersås, tomatpure, socker,salt och peppar i en kastrull. 
2. Koka upp och låt alltsammans sjuda ca 20 min. Mixa ketchupen slät i en matberedare eller mixerstav. 
3. Låt ketchupen kallna och förvara den i kylskåp så häller den i flera veckor. 

Karamelliserad lök:
Du behöver:
2 stora rödlökar
2 msk smör
2 msk socker 

Gör så här:
Skala och skär löken i 1–1,5 cm tjocka ringar. Låt smöret smälta i en liten stekpanna. Fräs lökskivorna i smöret, på ej för stark värme, utan att de tar färg, ca 2 minuter på varje sida. Strö på sockret och fräs ytterligare ca 3 minuter, tills sockret smält och lökringarna är genomskinliga. 4 portioner.



Magnifikt hamburgerhak

I söndags var jag och min ute och åt en fantastiskt god hamburgare helt fantastisk. Är lite inne på hamburgare nu och har tänkt att testa lite olika restauranger som serverar hamburgare och denna ligger helt klart i topp just nu. Stället jag vi dela med mig av heter Butchers Market och ligger centralt en paranelgata till avenyn så centralt och bra i Göteborg.

Så vill ni äta bra och goda hamburgare i Göteborg besök denna ;-)



tisdag 7 januari 2014

Heta parmesanbollar med bacon

I helgen var det fotboll igen på TV och till detta gjorde vi ostbollar som vi åt till en kall bira. 

Nästa gång ska jag göra dom lite annorlunda vi tyckte dom var goda men önskade ännu lite mera smak så mera bacon ska testa ett helt paket nästa gång och så kommer jag att ha i mer ost 5-6 dl och mera ostkrokar eller ostbågar har flera namn dessa gula krokar. Jag hör till dom som säger ostbågar ;-)




Ingredienser:
100 g rumsvarmt smör
3 dl mjöl
3 ägg
salt
3 dl parmesan
ca ½ dl bacon, tärnad
2-3 msk finhackad Green Jalapeno i lag.
2 dl ostbågar


Gör så här:
Riv parmesanen.
Blanda smör, ägg, salt och mjöl till en deg.
Blanda samman med parmesanen, bacon, jalapeno och ostbågar. 
Rulla små bollar och lägg på bakplåtspapper.
Grädda i ugnen i 200 grader i 10-12 min. Låt svalna på plåten.

Skriv ut